Guido Vaganée

Guido Vaganée

14de plaats Vlaams Parlement, Antwerpen

35 jaar ervaring

VUJO Mechelen

Volksuniejongeren Mechelen

Guido startte zijn engagement 35 jaar geleden bij de Volksuniejongeren in Mechelen. Hij leerde er de stiel als organisatieverantwoordelijke in het jongerenbestuur. Met een actieve jongerenkern van ongeveer 100 jongeren was deze succesvolle afdeling een uitzondering in Vlaanderen. Verschillende bekende huidige politici startte hun politieke loopbaan in de VUJO van Mechelen. Denken we maar aan Bart Somers ( huidig burgemeester stad Mechelen- open-VLD), Marc Hendrickx Vlaams Parlementslid ( N-VA), Jan Van Esbroeck Vlaams parlementslid (N-VA), Bart De Nijn ( gewezen senator en schepen) en nog vele meer... Vanuit de VU-jongeren was Guido automatisch ook actief bij de toenmalige VU.

Guido 11 juli

Van VU naar N-VA

Guido stond mede aan de wieg van N-VA Mechelen. Na het uit elkaar vallen van de VU engageerde Guido zich onmiddellijk in het project van Geert Bourgeois en na zijn verhuis naar Bonheiden richtte hij samen met zijn echtgenote Christ’l Cottenie en Harry van Lint 15 jaar geleden de N-VA afdeling Bonheiden-Rijmenam op.

Guido

Burgemeester van Bonheiden-Rijmenam

Guido werd in 2012 burgemeester van de gemeente Bonheiden. Hij zette op 6 jaar tijd onze gemeente letterlijk en figuurlijk op de kaart. Hij blonk uit in zijn vooruitstrevende kijk op duurzame mobiliteit waar hij handig gebruik maakte van de laatste Smart City oplossingen. Zijn professionele ervaring en zijn opgebouwd netwerk in de telecommunicatiesector zorgde ervoor dat de bescheiden gemeente Bonheiden een gidsgemeente werd op het vlak van duurzame mobiliteit , digitalisatie en smart-city oplossingen.

Smartcity award

Smart-Village en Ecorealisme

Door gebruik te maken van de laatste technologische evoluties en oplossingen kon hij duurzaamheid, mobiliteit en verkeersveiligheid op een betaalbare wijze aan elkaar koppelen. Het concept " Smart-Village" was geboren. Guido is een graag geziene gast op mobiliteitscongressen en ICT bijeenkomsten. Wist je dat Bonheiden de eerste gemeente was in Vlaanderen dat al haar data onderbracht in The Cloud? Zijn credo "internet of things zijn de zeven mijlslaarzen van kleine gemeenten" is in Bonheiden werkelijk in de praktijk gebracht en met succes. Hij kreeg hiervoor verschillende Awards toebedeeld vanuit Vlaanderen, Belgie en de IT sector " Agoria smart city award", " Belfius Smart Belgium awars" " Publica award " en de prijs "duurzame innovatie" van de energiesector. Lang voor enig klimaatprotest bracht Guido en zijn team Ecorealisme tot in de dorpsstraat.

fiestgemeente

Fietsgemeente van Vlaanderen

Naast ICT en digitalisatie specialiseerde Guido zich in het mobiliteitsvraagstuk. Hoe krijg je iedereen zo vlot mogelijk op hun werk of school ? En liefst op een duurzame wijze ? Guido lanceerde het concept Fietsstratenroutes in Vlaanderen en opende in 2015 samen met minister Ben Weyts de langste fietsstraat van Europa in Bonheiden ( 6300 meter). Door te kiezen voor alternatieve fietsroutes ontstond er een fietsnetwerk van meer dan 26 km lang die kernen met scholen en andere gemeenten verbond. Intergemeentelijk samenwerking was hier de sleutel van het succes. Met een heuse fietsafspraakplaats op de grens met buurgemeente Sint Katelijne Waver. Via smart-citytechnologie incentiveerde hij de schoolkinderen om meer de fiets te nemen als vervoermiddel met een vervijfvoudiging van het aantal fietsers als gevolg. Bonheiden werd fietsgemeente van Vlaanderen en was genomineerd voor de Vlaamse verkeersveiligheidsprijs.

Guido de muzikant

Naast de politiek heeft Guido ook een tweede passie; Muziek

Samen met zijn 2 broers staan ze gekend als "The Vaganée Brothers".

Frank heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt ( Brussels Jazz orchestra,....) Guido en tweelingsbroer Bruno houden het bij een uit de hand gelopen hobby.