De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding kondigde eerder al aan te investeren in veiligere infrastructuur voor haar medewerkers. Nieuwe gebouwen krijgen onder meer beveiligde ingangen en plexiglazen wanden. In gesprekslokalen worden onnodige objecten verwijderd zodat medewerkers en bezoekers goed zichtbaar zijn en in veilige omstandigheden kunnen werken. De gespreksruimtes worden uitgerust met een extra deur als vluchtroute voor noodgevallen. Dit komt allemaal bovenop de 500 noodknoppen die al in gebruik zijn.

Stijging van 80 procent

Die voorzieningen blijken nodig te zijn, want het aantal gevallen van agressie steeg de afgelopen twee jaar met ruim 80 procent. “Dat we nu ook een stijging van 90 procent zien in het aantal interventies, is verontrustend”, vertelt Tombeur. “Het is goed dat we die cijfers minutieus in kaart brengen. Zo kan VDAB daar ook beter mee aan de slag. VDAB-medewerkers moeten in veilige omstandigheden hun werk kunnen doen. We moeten dit blijven aankaarten, ons burgerlijke partij stellen en duidelijk maken dat het tot hier is en niet verder.”

Maatregelen tegen agressie

Vlaams minister van Werk Zuhal Demir kondigde eind 2024 al bijkomende maatregelen aan om de strijd tegen agressie op te drijven. Zo dreigen werkzoekenden die zich schuldig maken aan agressie tegen het VDAB-personeel hun uitkering te verliezen. 

Parlementslid Tombeur wil ook dat lokale besturen daar rekening mee houden bij het uitkeren van een leefloon. “Als hun werkloosheidsuitkering zou wegvallen, is de kans groot dat die personen een leefloon aanvragen. Eén van de voorwaarden om die aan te vragen, is je werkbereidheid aantonen. Dergelijke agressoren tonen volgens mij hun werkbereidheid helemaal niet aan en hebben dus ook geen recht op een leefloon”, klinkt het.