Het Vlaams Centrum Digitale Veiligheid zal instaan voor de ontwikkeling van een Vlaamse digitale veiligheidsstrategie en een beleidskader ontwerpen om die strategie effectief uit te voeren. Daarnaast wordt het centrum ook een uniek aanspreekpunt voor samenwerking met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en zal het optreden als geprivilegieerde gesprekspartner op regionaal, federaal, Europees en internationaal niveau. “Met de oprichting van het Vlaams Centrum Digitale Veiligheid versterkt Vlaanderen haar positie als voortrekker in digitale veiligheid binnen Europa,” aldus Vanlouwe.
Integrale aanpak van digitale dreigingen
Minister-president Diependaele benadrukt dat het centrum een breed takenpakket zal hebben. “Het VCDV zal niet enkel beleid ontwikkelen, maar ook ondersteuning bieden bij de implementatie van strategieën en veiligheidsmaatregelen op maat van lokale besturen. Deze aanpak bundelt verschillende wetgevingen, zoals de federale NIS2- en AVG-wetgeving, om zo een gecoördineerde aanpak te garanderen.”
Vanuit een geïntegreerde aanpak wordt het huidige ondersteuningsaanbod, zoals dat van het Cyber Response Team, verder uitgebouwd. Dat team biedt lokale besturen preventieve begeleiding, zoals bij het opstellen van bedrijfscontinuïteitsplannen, en reactieve ondersteuning bij cyberincidenten. De oprichting van het VCDV is een belangrijke volgende stap om de bestaande initiatieven te coördineren en te versterken.
Gerichte ondersteuning voor lokale besturen en kmo’s
Een belangrijk aandachtspunt van het Vlaams Centrum Digitale Veiligheid is de ondersteuning van lokale besturen bij de implementatie van veiligheidsmaatregelen. Gerichte subsidies en programma’s zullen kmo’s helpen bij het versterken van hun digitale weerbaarheid.
“De oprichting van dit centrum is een logische stap in een wereld waarin technologische innovatie en geopolitieke spanningen steeds meer met elkaar verweven raken,” aldus Vanlouwe. “Met dit beleid zet Vlaanderen een stevige stap vooruit in het beschermen van burgers, bedrijven en overheidsdiensten tegen digitale dreigingen. Het is niet alleen een prioriteit voor Vlaanderen, maar moet ook een voorbeeld zijn voor de rest van Europa.”